T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / İZNİK - Eşrefzade Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Gençler İşe İlk Adımlarını İŞKUR ile Atıyor

Ülkemizde okuldan işe geçiş sisteminin güçlendirilmesi; genç işsizlik oranının düşürülmesi amacıyla önlisans ve lisans mezunu 18 – 29 yaş aralığındaki genç iş arayanların istihdamına yönelik “İşe İlk Adım Projesi” başlatılmıştır.

Ülkemizde okuldan işe geçiş sisteminin güçlendirilmesi; genç işsizlik oranının düşürülmesi amacıyla önlisans ve lisans mezunu 18 – 29 yaş aralığındaki genç iş arayanların istihdamına yönelik “İşe İlk Adım Projesi” başlatılmıştır.

Projenin ilk aşamasında; işyerlerinin; eğitim ve yaş kriterlerini taşıyan gençleri belirleyerek; işbaşı eğitim programına katılımlarını sağlamaktır. İşbaşı Eğitim Programı; imalat/bilişim sektöründe 6 ay; geleceğin mesleklerinde 9 ay, diğer sektörlerde 3 ay düzenlenmektedir. İşyerlerinin mevcut çalışan sayılarını korumaları şartı ile program sonunda programlar sonrasında genç katılımcıları program süresi kadar istihdam etmeleri gerekmektedir. Zorunlu istihdam süreci olarak tanımlanan bu istidam dönemi sonunda işyerinin işgücü maliyetini azaltmak için net asgari ücretin %50’si kadar tutar, İŞKUR tarafından karşılanacaktır. Örneğin; 6 ay zorunlu istihdam dönemi sonunda 6.060 TL ücret desteği karşılanacaktır. Zorunlu istihdam sürecinden sonra işveren tarafından kişinin 12 ay daha istihdam edileceğine dair taahhüt verilmesi durumunda net asgari ücretin %25’i kadar ücret desteği bir yıl boyunca İŞKUR tarafından karşılanacaktır.

Genç beyaz yakalı katılımcıları; programa dahil ederek ücret desteğinden yararlanmak isteyen işyerlerinin zorunlu istihdam sürecinin tamamlanmasını izleyen en geç 45  işgünü içerisinde İŞKUR’a başvurarak isteğe bağlı istihdam sözleşmesinin imzalanması gerekmektedir.

İşverenler, işbaşı eğitim programının bittiği tarihteki fiili çalışan sayısına eşit veya bu sayıdan fazla sigortalı çalıştırdıkları aylarda destekten faydalanabilecektir. Bunun yanı sıra SGK’ya yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası, gecikme zammı ve yapılandırılmamış vergi borcu bulunan işverenler destekten faydalanamayacaktır.

İşe ilk adım Projesi ile işverenlerin bir genç iş arayanı işbaşı eğitim programı ve takip eden istihdam süresince istihdam etmesi halinde en az 18.108 TL en çok 39.174 TL arasında işgücü maliyetinde azalmaları kazanmış olacaktır. Böylece üniversite mezunu gençlerin işbaşı eğitim programlarından sonra uzun süreli istihdamda kalmaları sağlanacaktır. Proje hakkında detaylı bilgiler www.iskurisbasi.org adresinde yer almaktadır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.02.2019 - Güncelleme: 07.02.2019 12:29 - Görüntülenme: 307
Kaynak: http://www.iskurisbasi.org/
  Beğen | 0  kişi beğendi